Ralph Borghouts – geslaagd in 2013

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik was al een tijdje bezig met fotograferen, maar ik miste nog de techniek en achtergrond om een stapje verder te zetten. Al twee jaar eerder was ik een keer bij de School voor Fotografie langs geweest, maar het ontbrak mij op dat moment nog aan de tijd om met de opleiding te beginnen. Uiteindelijk ben ik begonnen in 2012.

Hoe is het gegaan en wat betekent het afronden van de opleiding voor je?
Voor mij was elke les eigenlijk een feestje. Omdat ik veel verschillende takken van fotografie leuk vindt (van autonome fotografie en journalistieke rapportages t/m portretfotografie en landschappen) was eigenlijk elke les wel raak. Eindelijk had ik de tijd en gelegenheid om ‘dedicated’ met fotografie bezig te zijn. Verder waren de opdrachten voor mij ook een mooie prikkel om ook daadwerkelijk meer te gaan fotograferen. We hadden een heel gevarieerde groep van studenten en daarmee stijlen van fotografie. Dit gaf mooie discussies en veel onderlinge inspiratie. Hoewel ik tot die tijd twijfelde of ik eigenlijk wel een ‘eigen’ stijl had, zie je dan uiteindelijk heel duidelijk dat elke student zich in een eigen stijl onderscheidt.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik ben parttime gaan werken als fotograaf met veel verschillende typen opdrachten. Van commerciële fotografie tot het fotograferen van bruiloften en familieportretten. Daarnaast probeer ik ook eigen autonoom werk te blijven maken. Die verschillende invalshoeken van fotografie geven me inspiratie en houden me scherp. Als ik bezig ben met die opdrachten hoor ik nog regelmatig de stemmetjes van de verschillende docenten in mijn hoofd. Bij het maken van een zwart-wit foto hoor ik zeggen: ‘in een goede foto zit altijd echt wit en echt zwart’, in de studio begin ik ‘altijd eerst met een hoofdlicht’ en bij een reportage denk ik aan de lessen van Ramon en zijn fascinerende verhalen over zijn continue zoektocht naar unieke en originele standpunten.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Het meeste gaat eigenlijk vooral via mond-op-mondreclame en hiermee groeit het aantal opdrachten steeds verder. Nu red ik het nog net parttime. Ik vind het eigenlijk wel leuk om heel veel verschillende type projecten en opdrachten op te pakken, dus dat doe ik dan ook. Maar dat zou ook direct mijn tip zijn. Kijk wel type werk je graag maakt. Grote kans dat je daar ook het meest gemakkelijk opdrachtgevers voor kunt vinden.

Wat zou je nog willen doen?
Oh, nog zoveel. Ik heb een hele lijst met eigen projecten en werk dat ik wil maken. Verder zou ik graag nog wat grotere commerciële opdrachten (reclame, bedrijfreportages) willen doen.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
www.ralphborghouts.nl
https://www.facebook.com/ralphborghoutsfotografie/
Enkele publicaties:
http://www.hpdetijd.nl/2015-02-28/de-m-theorie-beeld-ralph-borghouts/
http://www.froot.nl/posttype/froot/een-6-jarig-meisje-bijna-600-tekeningen-en-een-trotse-vader-leveren-prachtige-beelden-op/

 

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route