Patricia van Dun – geslaagd in 2016

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik wilde (voordat ik zou besluiten definitief officieel van start te gaan in de fotografie) heel graag werken aan de technische kant van fotografie, en ontdekken waar mijn kracht lag. Ik vond de techniek echt minder leuk dan de creatieve kant, maar wist ook dat daar veel winst te behalen viel voor mij. Nu dwong ik mezelf er mee bezig te zijn, in een ontwikkelings-omgeving met een leuke groep open minded mensen met allemaal hun eigen doel, worstelingen en successen. Daarnaast merkte ik dat ik door de buitenwereld en opdrachtjes allerlei kanten op vloog, dus erg werd geleid door wat er op me af kwam. Ik wilde kijken of ik mijn eigen kracht kon ontdekken en zo mijn koers van daaruit zou kunnen bepalen.

Hoe is dat gegaan?
Goed! Ik vond het een fantastisch jaar. Door de brede kijk in het totaal van fotografie en afwisseling van praktijk, theorie, techniek en creativiteit. En vooral ook door een eerlijke en professionele feedback. Van docenten, maar ook van medestudenten. Ruimte voor discussie. Maar ook waar nodig elkaar oppeppen en inzicht/ richting geven. Dat is fijn, want de opdrachten en hele ontwikkelproces maken je best kwetsbaar, toch iedere keer met de billen bloot je opdrachten op tafel leggen ter beoordeling. Spannend iedere keer, maar zo enorm leerzaam. Daarnaast pakte ik van alles in de praktijk aan en dook in t diepe, proberen en leren. Vind ik dit leuk? Of niet? Het cliché van doen, doen doen is dan toch maar weer zo waar!

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Eigenlijk was ik echt heel erg trots, haha! Sta je dan toch ineens na je eindexamen op een expositie met jouw foto’s die goed genoeg waren. En ik kon niet wachten om in de praktijk gas te geven op allerlei leuks. Ik wist nu tenslotte wat ik wilde gaan doen. Het staat voor mijn als een solide basis. Al blijf ik leren, iedere dag.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
In de particuliere markt fotografeer ik voornamelijk bruiloften & gezinnen/kindjes.  In de zakelijke markt fotografeer ik voor websites in het mbk  en voor zzp-ers, en fotografeer ik kleine zakelijke evenementen als bv een borrel.
Ik vind de afwisseling erg leuk, en het houdt me ook scherp. Dan dompel ik me dagenlang helemaal onder in de liefde en daarna denk ik weer mee naar over de vertaling van woord in beeld voor een website (van ook een bevlogen ondernemer met passie voor product/dienst).

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik ben bv best actief op facebook, daar komen voor mij (direct en ook erg vaak indirect) echt opdrachten uit.Ook heb alle ondernemers in mijn directe en indirecte omgeving opgezocht, doe veel aan ‘kruisbestuivingen’, en veel sparren/ netwerken met mensen (op een bruiloft heb je bv ook te maken met een kapper/visagist, een cateraar, een locatie, een taartenleverancier, een band/dj en er lopen altijd mensen rond die ook nog gaan trouwen..)
Een tip: ik heb samen met een medestudent aan het einde van de opleiding een middag gezeten en toen hebben we samen mindmaps gemaakt. Alles helder op papier gaf echt richting aan de next steps in fotografie en in het opzetten van een eigen bedrijfje . Gedreven door enthousiasme en passie wil je alles tegelijk en dat gaat gewoon niet. Ik heb daar het eerste jaar veel aan gehad. De hele tijd als ik het niet meer kon overzien en overal ontevreden over was door tijdgebrek, even terug naar mijn basis en realistisch kijken naar wat haalbaar is.
Dat ga ik nu aan het eind van dit  jaar ook weer doen, de balans opmaken; Wat heb ik bereikt en weer geleerd, en misschien moet ik daar ook gewoon even tevreden mee zijn.

Wat zou je nog willen doen?
Ik wil heel graag meer gaan fotograferen in de uitvaartbranche. Ik vind naast geboorte en huwelijk dat ook afscheid een mooie beeldverhaal verdient. En zelfs kan helpen bij de verwerking. Het wordt gelukkig steeds ‘gewoner’ om een afscheid of uitvaart vast te laten leggen. Ik heb mijn eerste contacten gelegd en ga er begin volgend jaar echt actief in aan de slag. Tijd voor een nieuwe mindmap voor 2017!

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?

www.facebook.com/patriciafotografeert  en www.patriciafotografeert.nl
Verder vind je werk van mij terug op websites en social media van klanten, bv
www.venvwonenenbloemen.nl
www.heerlijk-hecht.nl
www.contenthoutwerken.nl

 

 

 

 

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route