Marieke Lodder – geslaagd in 2015

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik ben begonnen met de opleiding omdat ik wilde stoppen met werken in het onderwijs; het kostte mij te veel energie! Fotografie heeft mij altijd al gefascineerd, met name beelden die echt een verhaal vertellen. Ik wilde meer leren over het vak fotografie; wat maakt een foto een goede foto? Kun je rondkomen als fotograaf? Welke tak van het vak fotografie ligt mij het meest?

Hoe is dat gegaan?
Eerlijk gezegd, met vallen en opstaan! De opleiding is niet heel moeilijk, met uitzondering van de soms wat ingewikkelde theorie! Maar het is een opleiding waar je jezelf enorm kunt tegenkomen; Wie ben jij als persoon? Wie ben jij als fotograaf? Waarom maak je de beelden zoals je ze maakt? Waarom niet anders? Het gemaakte huiswerk wordt elke keer in een groep besproken waarbij je het werk van anderen ook ziet liggen; het maakt je (on)zeker op de meest onverwachte momenten, maar dit is juist goed. Uiteindelijk heeft het mij tot een betere en meer gedreven fotograaf gemaakt.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Dat was heel fijn.  Maar eigenlijk begint het dan pas, want je hebt dan wel een diploma waar op staat ‘vakfotograaf’, maar nu moest ik het gaan bewijzen ook. Ik denk eigenlijk dat het precies hetzelfde is als leren autorijden. Je kent de basis, je beheerst het en kunt het toepassen en hebt een beginnend eigen rijstijl gecreëerd, maar dan… dan rijd je voor de eerste keer in je autootje over de weg, zonder instructeur; toch best even spannend. Ik heb ook pas echt na de opleiding geleerd om mijzelf te specificeren tot bruidsfotograaf en te leren ondernemen.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik ben begonnen met allerlei soorten shoots: familie, newborn, geboorte, bruiloft, bedrijven en feesten. Al snel merkte ik dat mijn hart bij het fotograferen van bruiloften lag; daar kon ik echte verhalen met beelden gaan vertellen! Dus nu ben ik fulltime bruidsfotograaf en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad! Mijn werk is mijn liefde en mijn passie; ik ben gelukkiger dan ooit! Ik denk vooral terug aan het leren zelf reflecteren, kijken naar beelden van anderen en jezelf verbeteren.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Bij bruidsfotografie is een heel groot gedeelte mond op mond reclame, maar mijn website + Facebook doen het ook heel goed! Belangrijkste tip; Wees de fotograaf die je wilt zijn, volg je hart & laat zien dat je er voor gaat!

Wat zou je nog willen doen?
Oef! Mijn bucketlist is heel lang hoor, haha! Ik ben laatst voor een loveshoot naar Florence gevlogen, dat was echt een waanzinnig mooie ervaring. Dus sowieso staat bovenaan mijn lijstje: een destination wedding. Daarnaast lijkt het mij heel tof om een meerdaagse bruiloft te volgen met mijn camera. In ieder geval ben ik het gelukkigst als ik de liefde mag vastleggen. Ik heb onlangs 2 awards gewonnen bij de Masters of Dutch Wedding Photography. Daar ben ik erg blij mee.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
www.mariekelodder.com, www.facebook.com/mariekelodderfotografie en http://www.fearlessphotographers.com/photographers.cfm?photogID=6969&marieke-lodder

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route