Joris van Lieverloo – geslaagd in 2012

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Heel simpel, ik had een spiegelreflexcamera maar gebruikte hem alleen in de automatische stand. Ook al ging er in deze stand een wereld voor me open, ik wilde toch echt weten wat je allemaal uit deze trukendoos kon halen. Dus ik had de keuze, zelf alles uitvogelen of dit met behulp van een opleiding te doen. Het werd de School voor Fotografie! In eerste instantie was het begrijpen van de camera mijn primaire doel maar door de basisopleiding raakte ik besmet met het fotografievirus en wilde ik via de jaaropleiding me kundig maken om als freelance fotograaf aan de slag te gaan.

Hoe is dat gegaan?
De opzet van de SVF is duidelijk en opbouwend. Ze nemen je via de basisopleiding mee van het begrijpen van je camera tot het leren van diverse technieken. De jaaropleiding bracht mij inzichten in de wereld van fotografie. Zowel wat er komt kijken bij klantencontact als het zien van het plaatje in z’n geheel (zowel letterlijk als figuurlijk). Inmiddels heb ik 4 jaar na mijn opleiding de stap gezet om full time te gaan fotograferen en zal ik binnenkort met trots mijn nieuwe website Joris Fotografeert lanceren.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Het afronden van de opleiding was voor mij stap 1. Ik had een bepaald niveau gehaald maar wilde meer, vond me nog niet goed genoeg om 100% naar buiten te treden en vond daarnaast nog te veel richtingen te leuk om me in een specifieke richting te specialiseren. Daarnaast waren er nog teveel verschillende technische aspecten die ik onder de knie wilde krijgen. Fotografie is immers ook zo breed en je kan er zoveel variatie in aanbrengen als je zelf wil.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Na de opleiding ben ik gaan samenwerken met verschillende bedrijven waar ik de fotografie voor verzorgde, ook kreeg ik regelmatig opdrachten binnen via m’n eigen netwerk.
Naast mijn fulltime baan kreeg ik op deze manier dus prima de kans om me verder te ontwikkelen op gebied van techniek en praktijk en te zien of het fotografievirus me ook bleef triggeren. Vooral de conceptversie, het uitdenken met de klant, is heel belangrijk en dit traject is ook zeker een leerschool voor me geweest tijdens de opleiding. De basis die ik heb geleerd bij de SVF gebruik ik nog regelmatig, onder andere het ezelsbruggetje wat Kathelijne me heeft geleerd: “Hoe lager hoe vager”.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Gebruik je eigen netwerk. Dit is een goede basis om een eerste stap te maken. Probeer jezelf onderscheidend in de markt te zetten en ontwikkel een eigen stijl van fotograferen. Social media is een perfect PR middel evenals een professionele website. Investeer hierin, dit is immers je uithangbord. Straal positiviteit en enthousiasme uit dit zal zeker op de foto’s terug te zien zijn. Als mensen je eenmaal weten te vinden en tevreden zijn over je werk doet mond tot mond reclame de rest .

Wat zou je nog willen doen?
Er zijn nog heel veel dingen die ik wil doen op het gebied van fotografie. Voor nu heeft het opzetten van een stabiel fotografiebedrijf prioriteit want naast fotograaf krijg je het ondernemerschap er gratis bij. Daarnaast is mijn ultieme droom de wereld over te reizen om cultuur en natuur in beeld te brengen. Helaas was Jimmy Nelson me net voor 😉

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
jorisfotografeert.nl  en Facebook

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route