Bianca Dijck – geslaagd in 2009

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik was al een tijdje bezig met fotografie en wilde meer weten van de techniek. Ook omdat ik een eigen bedrijfje toen al gestart had Flits en Klik wilde ik ook graag een opleiding. Eerst heb ik de basiscursus gedaan, dat vind ik een goed begin voor je techniek. Ik vond het zo leuk dat ik door wilde naar de fotografie opleiding om een nog betere fotograaf te worden, die zijn basis kent, zijn techniek en creativiteit.

Hoe is dat gegaan?
Ik werk ook nog als verpleegkundige in het ziekenhuis in Breda op een hele mooie en gave afdeling chirurgie/traumatologie. Met de opleiding en mijn fotowerk en mijn werk als verpleegkundige en destijds nog 36 uur daar werken was een hele opgave. Ik had het druk en ook natuurlijk met de opdrachten die we kregen van school. de ene keer leukere opdrachten dan de andere, maar altijd wel een moment van ja dit is wat ik wil, mijn creativiteit kwijt in mijn fotografie, het werken in het ziekenhuis gaf mij ook zeker inspiratie, maar de fotografie gaf mij juist daarom weer ontspanning en rust. De opleiding zou ik in 2008 eigenlijk afronden maar kreeg het advies van Saskia om dit te verlengen. In februari 2009 kreeg ik nadat we examen moesten doen te horen dat ik geslaagd was.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
De afronding was voor mij een rust die over me heen kwam, ik had mijn diploma waar ik super trots op was en nog ben. uit de opdrachten zijn ook weer leuke opdrachten gekomen. een expositie met de opdracht Religie in het mortuarium Zuijlen en met mijn collage van  het personeel in het ziekenhuis. Hier hangen intussen op verschillende poli’s en afdelingen van het personeel een mooie collage. De patiënten vinden deze ook altijd erg leuk om te zien en staan dan ook geregeld bij de grote foto te kijken. Na mijn opleiding ging het verder in een sneltreinvaart. Ik had studiowerk, fotografeerde op locatie en kreeg vele bruidsparen voor mijn camera.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Teveel om op te noemen. Ik word niet graag in een hokje gestopt. Dus doe eigenlijk alles wat maar met de fotografie te maken heeft. Na een weg van een aantal jaar bij mij op een achterkamertje, bij iemand in huis en op De Kinderopvang mijn studio te hebben gehad heb ik nu een eigen ruimte voor mezelf. Daar komen en gaan mijn klanten voor bijv Newborn, kids, gezinnen, nude en glamour. Daarnaast doe ik nu ook concert en theater fotografie. Ik zit veel op perspresentatie/ premiers van de grote musicals in Nederland, dit is echt een apart wereldje want iedereen wil de foto maken. Maar ook weer een hele leuke wereld omdat je hele mooie en leuke mensen tegenkom waar ook weer mooie vriendschappen en creativiteit uitkomt. Ook bruiloften zijn voor mij. Ik vind een dag als deze vastleggen erg speciaal en je leert steeds meer bij. Eigen werk moet je als fotograaf ook blijven doen. Op het moment ben ik bezig met mijn project Curls. Een serie van ongeveer 12-15 portretten met mensen met krullen, grote bossen krullen of juist hele kleine fijne krulletjes, rood, donker en blond haar. Erg leuk om te doen en je eigen identiteit  en fotografie erin te verwerken zodat het mijn foto;s worden. Waar ik aan terug denk wat ik geleerd heb op SvF is dat je zelf moet blijven ontwikkelen en niet stil moet blijven staan. Je moet je ontplooien in je fotografie maar ook in jezelf.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Reclame maken doe ik niet, wat ik wel doe is actief zijn op social media dat is super. Het is echt lucratief. Op Facebook  kun je een groot publiek bereiken en dus je klanten of opdrachtgevers. Je tag je klanten in de foto’s en hun vrienden zien jouw werk ook weer en zo gaat het door, steeds als ik iets op fb zet krijg ik er weer klanten bij.Wat ik het belangrijkst vind is mond op mond reclame. Het kost niets, het levert alleen maar op. Ook op mijn site houd ik blogs bij waar ik soms gerust een actie op zet, of ik houd voor een leuk bedrag een actiedag daar komen ook weer klanten uit en klanten komen ook weer terug.

Wat zou je nog willen doen?
Wat ik nog graag zou willen doen.Dat zijn er wel een paar maar twee dingen zou ik graag van mijn to do lijstje willen strepen en dan zijn een mooie bruidsreportage maken in het buitenland bijv italie of frankrijk. lekker romantisch door de straatjes en mooie plaatjes schieten. lijkt me super. Het tweede is dat ik een mooie Musical zou willen fotograferen en dat ze dan mijn foto’s gaan gebruiken voor hun reclame, media en programma foto/boek zou ik heel super vinden. Ik houd van theater en musicals en om dit mooi op foto te zetten lijkt me geweldig. Dus Albert Verlinde!

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we  je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Je kunt werk bekijken bij: flitsenklik.nl op Facebook, op Instagram, Twitter en LinkedIn, en bij  Vogue.it.
Zoek op Bianca Dijck of op Flits&Klik

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route