Corrine Raijmaakers – geslaagd in 2011

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Al jaren fotografeerde ik als hobby. Veel mensen vroegen me te fotograferen, ik fotografeerde veel portretten en wat bruiloften van familie en vrienden. Fotograferen werd mijn passie, ik wilde meer kennis opdoen. Naast mijn werk besloot ik de opleiding te beginnen om meer te leren, maar ook om bewuster te gaan fotograferen.

Hoe is dat gegaan?
De eerste les werd gegeven door Saskia. Zij vertelde een stukje over hoe het fotograferen in je bloed zou komen te zitten. Dat bleek! Al snel werd ik gegrepen door het fotografievirus. De opdrachten die ik mee kreeg waren een motivatie verder te gaan dan de standaard foto’s die ik tot dan toe maakte, de feedback zorgde ervoor dat ik anders ging kijken. De verschillende docenten, met allemaal hun eigen specialiteit, brachten de informatie en inspiratie die ik nodig had om mijzelf verder te ontwikkelen. Tijdens de opleiding werd mijn creativiteit geprikkeld en begon ik met het ontwikkelen van een eigen stijl.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
De weken voor het examen waren niet makkelijk! Een aantal series die moesten voldoen aan een behoorlijk eisenpakket waarin alle geleerde technieken naar voren kwamen. Ik denk dat ik in de laatste weken het meest geleerd heb. Feedback op gemaakte foto’s waren zorgden ervoor dat ik terug kwam met nog beter werk. Mijn ervaring is dat Saskia en de andere docenten echt de tijd namen je werk goed te bekijken en hielpen richting te geven aan eigen ideeën. Uiteindelijk hingen er op de expositie foto’s waar ik echt trots op was, en die nog steeds een mooie aanvulling zijn op mijn portfolio. Om uiteindelijk met het felbegeerde diploma naar huis te gaan gaf me de motivatie en het zelfvertrouwen om mezelf op de kaart te zetten als fotograaf. !

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Een aantal maanden na het afstuderen heb ik mij ingeschreven bij de KvK als freelance fotograaf. Al snel ben ik minder uren bij mijn werkgever gaan werken, zodat ik meer tijd kon besteden aan het fotograferen. Op dit moment heb ik geen werkgever en heb de mogelijkheid me volledig te richten op het fotograferen.
Ik doe nog steeds veel portretten, maar heb me ook toegelegd op bedrijfs- en productfotografie. Hiernaast vind ik het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en mijn creativiteit de ruimte te geven, dus maak ook nog veel vrij werk. Sinds kort ben ik me gaan richten op het Grafisch Ontwerpen en heb wat logo’s en geboortekaartjes ontworpen. Een mooie uitbreiding op mijn werk.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Wat portretfotografie betreft krijg ik veel klanten via mond op mond reclame en social media. Product- en bedrijfsfotografie is iets waar ik ingerold ben via netwerken met bekenden. Met de gemaakte foto’s kan ik mijzelf dan weer promoten bij andere bedrijven. Af en toe sta ik op een beurs en afgelopen maand stond ik met een selectie van mijn werk op een kunstenaarsfair.
Tips… gewoon doen! Hoe meer je fotografeert en jezelf laat zien hoe beter. De kennis heb je op de opleiding opgedaan, de rest moet je zelf doen.

Wat zou je nog willen doen?
Voordat ik aan de opleiding voor fotografie begon heb ik een reis gemaakt door Zuid-Afrika en Kenia. Dit land maakte een enorme indruk op me, een van de dingen op mijn bucketlist is dan ook om daar nog eens naar terug te gaan voor langere tijd om het land en de cultuur te fotograferen. !

 Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we  je werk bekijken?
Je kunt mijn werk zien op www.senangfotografie.nl
www.facebook.com/senangfotografie

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route