Arjen Hartog – geslaagd in 2014

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik gaf al enkele fotoworkshops natuurfotografie en wilde een bredere en verdiepende achtergrond. Op die manier hoopte ik te bereiken dat mensen vaker zich bij zouden aanmelden voor een fotoworkshop. Dat zelfde geldt natuurlijk ook voor de opdrachten die ik binnen haal. Kortom meer vertrouwen wekken bij de opdrachtgevers omdat je kan aantonen dat je een gedegen achtergrond hebt. 

Hoe is dat gegaan?
Eerst heb ik de basiscursus gedaan en daarna de 1-jarige fotografieopleiding. Tijdens de opleiding ben ik toch wel iets anders gaan kijken naar licht. Ik leerde dus veel over hoe je een onderwerp kan belichten. Dat gebeurde dan vooral in de studio. Echter over natuurfotografie werd in de opleiding niks geleerd. Maar de algemene zaken over licht kan je in de natuur goed toepassen. Maar dan soms wel met wat meer geduld.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Het afronden betekende dat ik vanaf dat moment een gediplomeerd fotograaf was. Dat gaf mij vertrouwen om een eigen “bedrijf” te beginnen. Echter fulltime bezig zijn met natuurfotografie is maar voor weinigen weggelegd. Ik noem me zelf dan ook een parttime professioneel natuurfotograaf. Dit omdat ik het naast mijn werk doen, maar wel professioneel. 

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
ik ben verder gegaan met het geven van cursussen en workshops natuurfotografie. Daarnaast ben ik mij ook toe gaan leggen op huisdierfotografie. Er staat zelfs een interview hierover met mij in een boek over huisdierfotografie.
En ik heb net een boek geschreven: KUSt-Xperience.
het is niet een gewoon fotoboek, maar een beleef-boek met een heleboel foto’s van mij. Het beschrijft de kust van Walcheren, daar waar ik woon. Het begint met de geschiedenis, daarna vele mooie natuurplekken en andere kunstvormen over deze kust. Bijna bij ieder hoofdstuk is een stukje tekst toegevoegd van een andere schrijver die specifiek iets schrijft over zijn/haar expertise ten opzicht van die kust. Zo is er een wetenschapper, natuurgids, kok, dichteres, schrijfster, docent, musicus, enzovoort.  Daarnaast zijn er nog vele linkjes (aan het eboek) aan toegevoegd met filmpjes, pdf’s en vele andere zaken. Op deze manier wordt het echt een BELEEFboek. 

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders? 
Om opdrachten binnen te halen, welke dan ook, moet je vooral zelf initiatief nemen. Ik heb zelf een database met emails die ik vier keer per jaar een soort nieuwsbrief. Hierin staan tips die fotografen zelf kunnen toepassen en natuurlijk ook mijn aanbod. Daarnaast ga ik regelmatig “de boer” op. Ik ben bijvoorbeeld zelf naar het lokale tuincentrum geweest om te vragen of ik daar huisdieren mocht fotograferen op de speciale dag voor dierendag. Daarnaast moet je op vele verschillende manieren reclame maken voor je aanbod en producten. Dit kan op verschillende manieren. Daarnaast is ook vaak een zaak van geven en krijgen. Ik geef bijvoorbeeld als vrijwilliger een fotocursus voor beginners. De deelnemers zie soms weer terug bij mijn workshops.

 Wat zou je nog willen doen?
Ik heb nu net een boek geschreven en ben nu vooral bezig dit in de markt te zetten. Ik zie daarin (natuur)fotografie als vorm van kunst en werk graag samen met andere kunst en cultuur-mensen. Daarnaast wil ik me vooral verder ontwikkelen in natuurfotografie. En dan bedoel ik nieuwe manieren van de natuur in beeld brengen. 

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken.
Je kunt mijn werk bekijken bij:
Voor vragen kan je altijd contact opnemen met mij via de mail (a.m.hartog@gmail.com).
Natuurlijk heb ik een eigen website: https://www.arjenhartog.nl
En voor meer informatie over het beleef-boek: https://dekust.jimdosite.com/

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route