Birgit Schuch – geslaagd in 2014

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Fotografie is altijd een hobby van mij geweest. Tijdens mijn studie culturele antropologie heb ik mij er intensiever mee beziggehouden, omdat ik mijn fascinatie voor (het leven in) andere culturen ook “beeldend” vorm wilde geven. Zo heb ik destijds onder andere een fotoreportage over weefsters in Griekenland gemaakt en een videofilm over een Turkse schoonmaker in Nederland. Daarna ben ik jaren in het personeelsmanagement werkzaam geweest, maar bleef ik in mijn vrije tijd fotograferen. Met het oog op mijn vervroegde pensionering wilde ik professioneel met fotografie aan de slag. Voor mijn gevoel had ik daarvoor wel een stevigere basis nodig, om mij op technisch en creatief gebied als fotograaf verder te kunnen ontwikkelen.

Hoe is dat gegaan?
Na het intakegesprek met Saskia wist ik dat deze opleiding de juiste keuze voor mij was en daarvan ben ik nog steeds overtuigd. Het was een intensief en leerzaam traject. Ik waardeer de kwaliteit en brede opzet van de jaaropleiding, waarin ik het vak van fotograaf in al zijn facetten heb leren kennen en mij grotendeels eigen heb gemaakt. Het feit dat ik door de docenten werd uitgedaagd om mij ook op terreinen te bekwamen die minder mijn belangstelling hadden, was niet altijd makkelijk, maar wel een goede leerschool. Ik ontdekte vrij snel dat documentaire fotografie toch echt het genre is dat het beste bij mij past.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
In eerste instantie was ik er vooral trots op dat ik deze vakopleiding succesvol heb afgerond. Maar wat veel belangrijker voor me was: ik heb meer zelfvertrouwen in en bevestiging van mijn eigen kunnen gekregen. Zo durf ik nu ook opdrachten aan te nemen die ik nog niet eerder heb gedaan. Bijvoorbeeld theaterfotografie of het fotograferen van geënsceneerde portretten voor affiches. Ik pak mijn spullen, ga op pad en vertrouw erop dat het resultaat kwalitatief goed zal zijn.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Al tijdens de opleiding heb ik mijn netwerk op de hoogte gehouden van mijn vorderingen als fotograaf. Dat resulteerde direct in de verkoop van enkele foto’s voor een kantoorgebouw in Amsterdam. Na de afronding van mijn opleiding heb ik twee exposities georganiseerd met een selectie van mijn werk. Ik heb aan verschillende (internationale) fotowedstrijden deelgenomen, wat tot meerdere eervolle vermeldingen heeft geleid. Regelmatig worden er foto’s van mij gepubliceerd in de lokale pers en af en toe in magazines. Ook heb ik als fotograaf een langdurig theaterproject gedocumenteerd en fotografeer ik voor enkele organisaties in Utrecht vooral tijdens culturele evenementen en festivals.

In augustus 2017 heb ik de specialisatie documentaire fotografie bij SVF-docent Ramon Mangold succesvol afgerond. Ik denk vaak terug aan “het keukentrapje van Ramon” en aan “voorwerpen die uit hoofden van mensen komen” oftewel: wees als fotograaf heel alert op standpunt en compositie.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Aan opdrachten kom ik vooral via mijn netwerk en mond op mond reclame. Een enkele keer werk ik daarbij ook pro deo mits dit voldoende relevante publiciteit voor mijn werk oplevert. Ik weet dat dit voor professionele fotografen “vloeken in de kerk is”, maar ik ben er zelf uiteindelijk niet slechter van geworden in financieel opzicht.

Mijn belangrijkste tip: zorg ervoor dat je snel een kwalitatief goed portfolio opbouwt, bijvoorbeeld in de vorm van een actuele website, en dat je referenties van tevreden opdrachtgevers kunt vermelden.

Wat zou je nog willen doen?
Ik wil leren filmen met mijn DSLR en zodoende mijn grenzen blijven verleggen door mij steeds weer nieuwe dingen eigen te maken.

Mijn droom is het om ooit een reportage te maken voor National Geographic of GEO (Duits magazine) over een cultureel of religieus aspect van het leven in een Aziatisch land. Als “voorproefje” daarvan kun je de gekozen foto beschouwen, die ik tijdens een reis door Japan in 2016 heb genomen: een geisha en een maiko (geisha in opleiding) op weg naar hun werk in Kyoto.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we  je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Je kunt mijn werk bekijken op mijn website: www.skidiz.nl/schuch-photography
en op: birgitschuch.werkaandemuur.nl. Daarnaast kun je mij ook volgen op LinkedIn: www.linkedin.com/in/birgitschuch.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route