Jana Andert – geslaagd in 2011

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Toen ik 16 was heb ik de camera van mijn vader ontdekt en nooit meer uit mijn handen los gelaten. Ik ging vaak experimenteren met de fotografie en dat voornamelijk om mensen te fotograferen. Het werd mijn grootste hobby. Maar ik wilde me meer ontwikkelen en van mijn hobby professie maken. Toen heb ik besloten om fotografische opleiding te gaan doen. Na lange zoektocht kwam ik terecht bij School voor Fotografie. Deze sprak me meteen aan. Ik wilde me ontwikkelen op alle gebieden en deze kans heb ik bij deze opleiding gekregen.

Hoe is het gegaan en wat betekent het afronden van de opleiding voor je?
Ik heb veel geleerd over de technische en creatieve kant van fotografie en door de opdrachten die we als studenten moesten uitvoeren ook durven naar vore te stappen om het beste resultaat te creëren. Wat ik heel prettig vond was ook het werk tijdens de lessen samen met andere studenten te kunnen bespreken om feedback aan elkaar te geven en hierdoor van elkaar te kunnen leren. Het afronden van de opleiding heeft me persoonlijk meer zelfvertrouwen gegeven in mijn werk.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Kort na het afronden van de opleiding ben ik begonnen als freelance fotograaf. Ik ging me richten voornamelijk op fashionfotografie en art fotografie. Als beginnende freelance fotograaf was het voor mij moeilijk om opdrachten te krijgen in fashionfotografie, dus ging er naast ook diverse opdrachten doen voor particulier klanten zoals bruiloften en portret fotografie. Later ben ik gaan werken met verschillende modeontwerpers en bedrijven voor product fotografie. Ik merkte dat netwerken is het meeste belangrijkste om aan de opdrachtgevers te komen. Ik ging met mensen praten over mijn werk om mij net te verspreiden. Het is ook belangrijk dat anderen over jou werk gaan praten en hierdoor je naam bekent te krijgen.

Na het tijdje werken in fashion fotografie merkte ik dat dit mij niet genoeg voldoening heeft en zag ik mijn werk meer als een product. Ik wilde meer met mijn fotografie beteken en verhaal kunnen vertellen. Dus toen heb ik besloten om documentaire/ oorlog fotografie te gaan doen. Na lange onderzoek en voorbereiding ben ik naar Noord Irak vertrokken om de huidige situatie van Syrische vluchtelingen in deze gebied te gaan fotograferen. Deze keuze heb ik bewust gedaan omdat vluchtelingen problematiek raakt momenteel niet alleen de buurlanden van Syrië maar ook Europa en ons maatschappij. Tijdens mijn eerste reis ben ik er achter gekomen dat dit is wat ik wil gaan doen. Het gevoel van iets met mijn fotografie voor andere kunnen betekenen is voor me genoeg reden om met dit door te gaan. In middels ben ik meerdere keren terug gegaan en ook tijd op de frontlinies doorgebracht om situatie volledig te kunnen weergeven. Tijdens mijn werk kom ik vele moeilijkheden en uitdagingen tegen. In dit vak moet je je bewust van zijn dat je veel risico’s loopt en soms je leven ook ingevaren kan brengen. Daarom is het van belang om goed voorbereid te zijn om deze risico’s zo min mogelijk te houden. Maar dit houd mij niet tegen om hiermee door te gaan! Als je je passie in je leven kan vinden en je hart in je werk kan geven is er niks wat voor je in de weg staat.

Je kunt mijn werk bekijken op mijn website bij Jana Andertop  YouTube en via Facebook.

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route