Irene Hoekstra – geslaagd in 2014

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?

Dat weet ik nog heel erg goed. Ik wilde graag een carrière switch omdat ik mijn toenmalige werk niet meer met passie deed. Toen zei iemand, waarom ga je niet iets doen wat je echt leuk vindt, en waar je energie uit haalt. Ik wist toen meteen wat ik wilde, fotograaf worden. Maar dan wilde ik het wel professioneel en goed aanpakken en op zoek gaan naar een geschikte opleiding. En zo kwam ik bij School voor Fotografie terecht. Mijn eerste insteek was om de zakelijke kant op te gaan, bedrijfsfotografie. Zoals portretten en producten fotograferen.

Hoe is dat gegaan?

Het mooie aan de opleiding vond ik dat je door alle verschillende opdrachten gedwongen werd om je te oriënteren op alle soorten fotografie. Dingen die mij totaal niet interessant leken, bleek ik eigenlijk heel leuk te vinden en andersom. Ik heb ontzettend veel geleerd en was heel erg blij met alle feedback, hoe confronterend het soms ook was. Hierdoor groeide ik en werd ik gedwongen het beste uit mij te halen.
 
Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Dit was voor mij het begin van een nieuwe toekomst. Ik kreeg zelfvertrouwen doordat ik de opleiding had afgerond en ik mij nu voor mijn gevoel ook echt fotograaf kon noemen. Ik nam een rugzak met veel kennis en ervaring mee voor mijn werk.
 
Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Tijdens de opleiding begonnen mensen al te vragen, jij studeert toch fotografie? Wij zijn wel geïnteresseerd. En toen kwam de grote stap al tijdens de opleiding dat ik mij bij de KvK moest inschrijven omdat ik een btw nummer nodig had voor een leuke opdracht. Zo startte mijn bedrijf Irene Fotografie in 2013. Ik heb het geluk dat ik er mijn beroep van heb kunnen maken en dat ik elke dag als fotograaf aan de slag mag. Uiteindelijk ben ik voornamelijk lifestyle en bruidsfotograaf geworden, wat ik toen ik de opleiding in stapte, juist niet wilde worden. Maar de docenten zeiden tijdens de opleiding, jij bent goed in reportages. En ze kregen gelijk, dat is wat ik nu het liefste doe, de liefde vastleggen tussen mensen of het nu een bruidspaar is, een familie of pasgeboren kindje. Er is niet specifiek één ding dat ik gebruik vanuit de opleiding, het is mijn hele basis geweest waar ik nog steeds elke dag plezier van heb. Maar vooral ook het beste uit jezelf halen en kritisch zijn. Dat ik nu al een aantal jaren als fotograaf werk en ondertussen een eigen studio heb, had ik nooit verwacht toen ik in aan de opleiding begon.
 
Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
In het begin vooral de website en social media. Na verloop van tijd is het vooral mond tot mond reclame, en zie ik veel klanten weer terug. Het mooie is dat je door kwalitatief werk te leveren, dus zowel op fotografie gebied maar ook als ondernemer van begin tot eind van een opdracht goed contact met je klant te hebben, je veel terugkerende klanten hebt. Veel mensen trouwen, krijgen een kindje, en nog één, dan is het natuurlijk een groot compliment als je al deze momenten mag vastleggen. En natuurlijk met de tijd meegaan en blijven vernieuwen, zoals ik nu weer druk bezig ben met een nieuwe website. Maar vooral ook goed nadenken over wat je wilt laten zien naar de buitenwereld. Wat past bij jou en wat vind je leuk om te doen. Door deze dingen te laten zien, komen er ook mensen die daarbij passen en kun je hierin steeds verder groeien.
 
Wat zou je nog willen doen?
Dat is een lastige vraag, want dat is best nog wel veel. Elk jaar volg ik een workshop waardoor ik mij blijf ontwikkelen. Ik zou nu bijvoorbeeld meer willen leren over flitstechnieken op feesten, om meer unieke beelden te kunnen maken. En qua wensenlijstje voor fotografie, zou ik graag nog meer bruiloften in het buitenland willen fotograferen. Er zijn zoveel mooie en bijzondere plekken op de wereld en culturen dat ik daar graag meer van wil meemaken en vastleggen.
 
Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? 
Je kunt mij vinden op fb en instagram onder de naam Irene Fotografie. En op www.irene-fotografie.nl of www.irene-bruidsfotografie.nl.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route