Monique Westendorp – geslaagd in 2017

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
In 2012 werd ik geraakt door fotografie, na al jaren zeer betrokken te zijn geweest bij fotografie. Voor die tijd richte ik me vooral op tekenen en schilderen met een achtergrond als Creatief Therapeut. De dag dat ik zo geraakt werd nam ik een foto-opdracht over van iemand en maakte een reportage van de Hooglandse Wintersferen (een sfeervol evenement rond Kerst). Die dag ontdekte ik de echte klik met fotografie: Beeld en mens kwam samen! En sinds die dag begon mijn bedrijf eigenlijk al, want ik kreeg zo nu en dan een opdracht, daarna betaalde opdrachten.  Ik vond het fantastisch en wilde alleen nog maar meer. In 2016 ben ik officieel  gestart met mijn eigen bedrijf en na een goed intakegesprek met Saskia te Koppele ook begonnen met de 1-jarige fotografieopleiding bij de School voor Fotografie. Ik wist al veel maar wilde sterker worden en mijn eigen stijl ontwikkelen, ook wilde ik graag een vakdiploma. De School voor Fotografie sprak me aan, het voelde als een stevige leer en een uitgebreid en uitdagend programma.

Hoe is dat gegaan?
Na een intake bleek dat ik direct kon instromen in de 1-jarige Fotografieopleiding. Je krijgt van heel veel facetten van alles aangereikt. De docenten geven vanuit hun eigen kennis, professie en persoonlijkheid hun lessen, het lesprogramma ligt vast.  Er is veel flexibiliteit, als je bijv, een les mist kun je ‘m op een andere dag inhalen. Het is niet zomaar een cursus het is echt een goede fotografieopleiding. De docenten zijn kritisch en de lessen gedegen, ik voelde me echt gezien als student en fotograaf. Je bent niet zomaar geslaagd, je moet er keihard voor werken. And thats what I did;)

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Ik voel me nu stevig staan in mijn vak en ben trots op waar ik nu sta. Ik heb veel kennis, enthousiasme, een mooi bedrijf en altijd interesse in verdere groei. Dat geeft veel zin om mijn vak uit te oefenen.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Mijn bedrijf is aan het groeien en ik richt me voornamelijk op de zakelijke markt. Veelal werk ik op locatie om mensen bij een bedrijf te portretteren voor een website of een smoelenboek. Op dit moment heb ik een tijdelijke studio terwijl ik dacht alleen op locatie te zullen fotograferen. In de studio ontvang ik zowel zakelijke als particuliere klanten. Een shoot voor een LinkedIn-Profielfoto, een familyshoot, een trouwreportage en wat nog meer op mijn pad komt. 

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik probeer mijn bedrijf meer en meer op de kaart te zetten en ben daarvoor ook aangesloten bij een netwerkclub sinds vorig jaar. Via netwerkclubs krijg ik regelmatig opdrachten en ook via social media zoals LinkedIn en Facebook en mijn sociale contacten kom ik aan leuke opdrachten. 
TIP:
Laat zien wat je maakt en vertel wat je doet aan iedereen. Geniet van je vak, blijf leren en onderscheid je van de rest. Beweeg mee, hou het open.  Je niche komt wel.

Wat zou je nog willen doen?
Veel! Ik zou graag voor meer vaste opdrachtgevers willen werken zodat de opdrachten terug blijven komen. Mijn bedrijf groeit nu gestaag en dat is fijn. Op dit moment ben ik aan het ervaren en onderzoeken of de studio een blijvende plek voor me kan zijn. Past het wel of niet bij mij. Handig is het sowieso!

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op www.fotomoque.nl, Instagram en Facebook.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route