Erwin Spek – niet afgestudeerd wel geslaagd

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik was geblesseerd geraakt bij het voetballen, toen kon ik twee dingen doen: Of ik ging met een sip gezicht langs de lijn staan of ik ging op zoek naar een andere rol in het voetbalwereldje, ik deed het laatste. Het viel me op dat Spirit geen huisfotograaf had. Niet dat ik nou zo heel erg bezig was met fotografie, maar ik heb het wel altijd leuk gevonden om te doen. Ik sprak erover met een vriend en die overtuigde me om hier iets mee te doen. Ik heb vervolgens een camera gekocht en ben in de voorbereiding van het eerste elftal gewoon eens langs de lijn gaan zitten en foto’s gaan maken. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen.

Wat wilde je bereiken?
Met de opleiding wilde ik m’n basiskennis van de fotografie uitbreiden en vandaar uit me nog verder ontwikkelen.

Hoe is dat gegaan?
Ik heb veel kennis opgedaan, en door veel te fotograferen bij verschillende sportevenementen heb ik mijn zelf aardig door ontwikkeld in 3 jaar tijd.

Wat betekende het niet afronden voor de opleiding voor je?
Het heeft voor mijn geen directe gevolgen gehad dat ik de opleiding niet volledig heb afgerond, ik kreeg in die tijd al redelijk veel opdrachten waardoor ik in 3 jaar tijd doorgegroeid ben als freelance sportfotograaf.

Wat ben je gaan doen met fotografie?
Ik begon te fotograferen voor AW-Foto, en later ben ik de clubfotograaf geworden bij Fc Dordrecht, (wat ik nu nog steeds ben) vanaf januari 2014 heb ik 1 jaar voor de persbureaus vi-images en orange pictures gefotografeerd nu fotografeer ik voor het fotopersbureau Pro Shots waarvoor ik bij betaald voetbal wedstrijden fotografeer en andere sportevenementen. En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd? Als je wilt slagen in de sportfotografie moet je geduld en doorzettingsvermogen hebben. Je moet het geduld hebben om “ onderaan de ladder” te beginnen. Je moet je op elk niveau hoger bewijzen. Je moet altijd kwaliteit kunnen leveren ongeacht de omstandigheden. Daar zijn helaas ook de nodige investeringen voor nodig, de juiste apparatuur voor sportfotografie is erg duur maar onmisbaar om het hoogste niveau te behalen.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers?
In het begin brutaal geweest en gewoon een mails gestuurd naar persbureau’s kranten of ik wat voor hun kon betekenen, toen is het door wat ik maakte aan foto’s zo gegaan als hierboven al omschreven is.

Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Zorg dat je plezier hebt in wat je doet anders kan je het ook niet goed uitvoeren, en wees kritisch op je eigen werk.

Wat zou je nog willen doen?
Een Champions League Finale en een EK en WK fotograferen.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
www.facebook.com/ErwinSpekFotografie
instagram/erwinspekphotography

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route