Jorgen Janssens – geslaagd in 2010

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
In een ver verleden heb ik Grafische Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen gestudeerd. Hoewel ik daarna in de financiële wereld terecht kwam ben ik altijd blijven hobbyen in de fotografie en vormgeving. Ik ben steeds meer foto’s gaan maken en er kwam een punt dat ik dat beter wilde gaan aanpakken. Ik had een paar mooie dingen gemaakt maar dat waren veel losse beelden, er zat niet echt lijn in. De vakopleiding op de School voor Fotografie bood me de kans die kant te ontwikkelen.

Hoe is dat gegaan?
Naast de verbetering van mijn techniek heb ik er vooral series leren maken. Je moet belangrijke keuzes maken om op die manier een verhaal te vertellen. De opdrachten van de School voor Fotografie dwingen je ook in een bepaalde tijd met de resultaten te komen, dat heb je voor opdrachtgevers natuurlijk ook. Daarnaast geven verschillende praktijkervaren docenten je inzicht in hoe anderen naar je beelden kijken. Dat is soms confronterend maar je wordt er zelf ook kritischer van. Uiteindelijk ben jij degene die de hoogte van jouw lat bepaald.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Het betekende dat ik een bepaald niveau had bereikt waarop ik kon voortbouwen. Door net als Guido van der Kroef voor Breda Vandaag evenementen te gaan fotograferen leerde ik nog beter zoeken naar de beelden die het verhaal vertellen. De opleiding geeft ook een begin aan het ontwikkelen van je eigen stijl en bij de afronding weet je al veel beter welke soorten fotografie je het meest aanspreken.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Na de opleiding hield ik me vooral met de evenementen bezig en bouwde zo mijn portfolio op. Langzaamaan verschoof dat naar de stad Breda in het algemeen en daarna heb ik me meer en meer gefocust op erfgoed en documentaire fotografie. Toen kreeg ik de opdracht een boek te maken voor de Faam en ‘175 jaar suikerwerken’ kwam in november 2013 op de markt.
Van de series heb ik uiteindelijk mijn beroep gemaakt. Documentaires voor de gemeente, voor bedrijven met daarnaast een stuk geschiedschrijving. Maar ik schiet nog regelmatig evenementen en ‘losse’ fotoklussen. Dat is gewoon leuk om te doen.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
De belangrijkste tip die ik je mee kan geven is dat als je een potentiële opdrachtgever spreekt je oprecht enthousiast moet zijn over de klus. Dat betekent ook een goede voorbereiding en relevante portfolio.
En denk goed na over hoe je jezelf wilt presenteren. Als je verschillende soorten fotografie doet, scheid ze dan. Een specialist wordt vaker serieus genomen. Zo valt mijn werk mbt Breda onder een aparte vlag en omdat ik nu meer klussen krijg buiten de stad gaat nu mijn andere (gratis) site op de schop en wordt dan ook een volwaardig presentatiemiddel.
Daarnaast is het netwerken, netwerken en netwerken. Andere dingen die me zo te binnen schieten: Wees bij een opdracht duidelijk wat de klant krijgt hoe en wanneer. Leg het het liefst vast op papier. Denk aan vrijwaringen als je portretten voor je eigen promotie wilt gaan gebruiken. Haal je deadlines! En als je een kans ziet, ga er gelijk achteraan.

Wat zou je nog willen doen?
Hoeveel pagina’s mag ik vullen? Mijn probleem is dat ik veel te veel interessant vind en nog een heleboel wil gaan proberen. 3D fotografie, reisfotografie, glamourfotografie, zware photoshop projecten, tabletop kunst projecten enzovoort, enzovoort. Voor al deze vormen heb ik ideeën te over en ben ik hier en daar wat aan het uitproberen.
Maar ik geloof dat als je echt iets wilt je er voor de volle 100% voor moet gaan. Dat betekent ook dat je keuzes moet maken.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we  je werk bekijken?
De meest recente publicatie is het boek  ‘De Faam – 175 jaar suikerwerken’. Afgezien van een paar exemplaren die ik zelf nog in huis heb is deze oplage uitverkocht. Stadsfotograaf Breda voor alles met betrekking tot Breda: www.stadsfotograafbreda.nl en facebook

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route