Exposities

 

Rotterdam – Nederlands Fotomuseum – De collectie belicht door Jan Cremer
tot 20 augustus 2017

Voor de vierde editie van de succesvolle tentoonstellingsreeks De collectie belicht door … heeft het Nederlands Fotomuseum schrijver, beeldend kunstenaar en fotograaf Jan Cremer als gastcurator uitgenodigd om een persoonlijke keuze te maken uit de rijke museumcollectie. Voor deze tentoonstelling heeft Cremer vijftien foto’s geselecteerd die hem inspireren of aan het hart gaan. Net als in zijn eigen werk spreekt uit deze selectie zijn fascinatie voor het vrouwelijk naakt.
Nederlands Fotomuseum

Den Haag – Fotomuseum Den Haag – Nacht ontwaakt
t/m 26 februari 2017

Fotografie bestaat bij de gratie van licht. Het is daarom niet vreemd dat fotografen sinds het ontstaan van het medium de grenzen van het gebruik van licht hebben opgezocht. Een van die uitdagingen is het vastleggen van de nacht. Het Gemeentemuseum Den Haag bezit een prachtige collectie fotografie, bestaande uit meer dan 7000 objecten en toont nu de nachtelijke en schemerrijke hoogtepunten uit deze collectie, aangevuld met bijzondere particuliere bruiklenen.
Fotomuseum Den Haag

Den Haag – Fotomuseum Den Haag – Lara Gasparotto – Ask the Dusk
t/m 26 februari 2017

De Belgische fotografe Lara Gasparotto (1989) presenteert haar fotoserie Ask the Dusk als een dagboek dat het midden houdt tussen droom en werkelijkheid. Ze toont geabstraheerde landschappen, portretten van haar geliefden en indrukken van haar omgeving, in kleur en zwart-wit, in een mystieke en vervreemdende context.
Fotomuseum Den Haag

Amsterdam– Stedelijk Museum – Ed van der Elsken – De verliefde camera
tot 21 mei 2017
Ed van der Elsken is één van de grootste Nederlandse fotografen en documentaire filmers van de 20ste eeuw. Met De verliefde camera presenteert het Stedelijk het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar. De tentoonstelling belicht zowel zijn kwaliteiten als fotograaf als de relatie met zijn films en boeken in een rijke, veelvormige presentatie.
Apeldoorn – CODA Museum – Michel Szulc Krzyzanowski – Sequenties
t/m 28 mei 2017

Michel Szulc Krzyzanowski maakt in de jaren zeventig naam als een van de grondleggers van zwart-wit sequentiefotografie (fotoreeksen) maar omdat deze werkwijze hem geen nieuwe inzichten meer oplevert, besluit hij na ruim 15 jaar te stoppen met deze vorm van fotografie. Sinds 2016 maakt hij echter weer sequenties. Ditmaal in kleur. De tentoonstelling in CODA Museum laat een aantal reeksen zien waarmee Krzyzanowski in de jaren zeventig wereldfaam verwierf.
CODA Museum

Amsterdam – Huis Marseille – Theo Baart&Cary Markerink – After Baldus: Travels in a Wounded Landscape
tot 5 maart 2017

 

Geïnspireerd door het fraaie 19e-eeuwse fotoalbum Le Chemin de Fer du Nord traden Theo Baart en Cary Markerink – gelauwerd om hun documentaire fotoprojecten zoals Nagele en Snelweg – in het spoor van fotograaf Édouard Baldus (1813-1889) en richtten zij hun lens op het cultuurlandschap van Noord-Frankrijk. In hun serie After Baldus registreren ze de veranderingen die deze regio in anderhalve eeuw onderging ten gevolge van industrialisatie, verstedelijking, globalisering en verschillende oorlogen. Van 50 foto’s maakten ze afdrukken voor hun eigen album, dat qua formaat en opzet gelijk is aan dat van Baldus.
Huis Marseille

 

Amsterdam – Foam – Ren Hang – Naked/Nude
tot 12 maart 2017

 

Naakte jongvolwassenen spelen de hoofdrol in het werk van Ren Hang. Zwanen, pauwen, vissen, slangen, maar ook kersen, appels, of bloemen, planten en bomen worden ingezet als even absurde als poëtische accessoires. Het menselijk lichaam neemt in zijn werk sculpturale vormen aan en lijkt vooral de taboes die op het lichaam en de seksen rusten te willen doorbreken.
Foam

Amsterdam – Foam – Hiroshi Sugimoto – Black Box
tot 8 maart 2017

 

In de tentoonstelling Hiroshi Sugimoto – Black Box presenteert Foam het werk van de Japanse kunstenaar Hiroshi Sugimoto. Sugimoto is een intellectueel kunstenaar. Het conceptuele aspect van zijn werk daagt de toeschouwer uit tot filosoferen en werpt nieuw licht op een aantal klassieke genres binnen de fotografie. Sugimoto is bovendien een begaafd ambachtsman en hij geeft de voorkeur aan traditionele fotografische procedés boven digitale technieken.
Foam

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Dr. Jan Ingenhouszplein 2
4814EH Breda
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route