Exposities

 

Rotterdam – Nederlands Fotomuseum – De collectie belicht door Jan Cremer
tot 20 augustus 2017

Voor de vierde editie van de succesvolle tentoonstellingsreeks De collectie belicht door … heeft het Nederlands Fotomuseum schrijver, beeldend kunstenaar en fotograaf Jan Cremer als gastcurator uitgenodigd om een persoonlijke keuze te maken uit de rijke museumcollectie. Voor deze tentoonstelling heeft Cremer vijftien foto’s geselecteerd die hem inspireren of aan het hart gaan. Net als in zijn eigen werk spreekt uit deze selectie zijn fascinatie voor het vrouwelijk naakt.
Nederlands Fotomuseum

Den Haag – Fotomuseum Den Haag – Mariken Wessels – I’m okay-You’re okay
t/m 11 juni 2017

Het werk van beeldend kunstenaar Mariken Wessels begeeft zich in de ambigue zone tussen feit en fictie. Ze maakt ‘documentaire fictie’ en speelt net zolang met betekenissen van zowel gevonden als zelfgemaakte foto’s tot er een nieuw verhaal ontstaat.
Fotomuseum Den Haag

Den Haag – Fotomuseum Den Haag – Werner Bischof – Standpunten
t/m 7 mei 2017

De Zwitserse Magnumfotograaf Werner Bischof werkte als fotojournalist voor tijdschriften als Life en Picture Post. In de twee decennia voor zijn vroege dood in 1954 creëerde hij een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre. Ter gelegenheid van zijn 100ste geboortejaar toont Fotomuseum Den Haag een groot retrospectief.
Fotomuseum Den Haag

Amsterdam– Stedelijk Museum – Ed van der Elsken – De verliefde camera
tot 21 mei 2017
Ed van der Elsken is één van de grootste Nederlandse fotografen en documentaire filmers van de 20ste eeuw. Met De verliefde camera presenteert het Stedelijk het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar. De tentoonstelling belicht zowel zijn kwaliteiten als fotograaf als de relatie met zijn films en boeken in een rijke, veelvormige presentatie.
Apeldoorn – CODA Museum – Michel Szulc Krzyzanowski – Sequenties
t/m 28 mei 2017

Michel Szulc Krzyzanowski maakt in de jaren zeventig naam als een van de grondleggers van zwart-wit sequentiefotografie (fotoreeksen) maar omdat deze werkwijze hem geen nieuwe inzichten meer oplevert, besluit hij na ruim 15 jaar te stoppen met deze vorm van fotografie. Sinds 2016 maakt hij echter weer sequenties. Ditmaal in kleur. De tentoonstelling in CODA Museum laat een aantal reeksen zien waarmee Krzyzanowski in de jaren zeventig wereldfaam verwierf.
CODA Museum

Amsterdam – Huis Marseille – Jeff Cowen – Photoworks
tot 4 juni 2017

 

In een tijdperk waarin de wereld, en de fotografie als medium in het bijzonder, wordt gedomineerd door digitale technieken en het kenmerk van authenticiteit steeds meer waarde krijgt, neemt het werk van Jeff Cowen een speciale plek in. In Cowens benadering wordt het tijdelijke en vluchtige van de fotografie op een paradoxale manier verenigd met het eeuwige en beheersbare van de schilderkunst. Het moderne aspect dat hij daaraan toevoegt is dat hij zijn onderwerpen via het fotografisch proces transformeert tot iets dat zeer persoonlijk is.
Huis Marseille

 

Amsterdam – Foam – William Eggleston – Los Alamos
tot 7 juni 2017

 

De Amerikaanse William Eggleston geldt al bij leven als een van de meest toonaangevende fotografen van de afgelopen decennia. Hij pionierde op het gebied van kleurenfotografie vanaf het midden van de jaren 60 en verhief het alledaagse Amerika tot fotogeniek onderwerp. In Los Alamos toont Foam foto’s die de fotograaf tussen 1966 en 1974 maakte gedurende verschillende roadtrips door de zuidelijke staten van Amerika.
Foam

Amsterdam – Foam – Daisuke Yokota – Matter
tot 4 juni 2017

 

Drie installaties draaien om de tastbaarheid van de fotografie, waarbij het kunstwerk niet wordt bepaald door de camera, maar door experimenten met de materiële vormen van het medium. In eerdere werken gebruikte Yokota foto’s die hij jaren geleden had genomen en die hij op verschillende manieren in diverse analoge en digitale processen liet terugkeren. In deze nieuwe werken is het niet het beeld dat in nieuwe werken wordt hergebruikt, maar de fysieke afdruk van de foto en/of film.
Foam

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Dr. Jan Ingenhouszplein 2
4814EH Breda
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route